Websider

Ulike teknologier for websider. Sidene er fra 2001 og ble revidert i 2007 og 2010.

Disse websidene var opprinnelig frittstående HTML sider. Nå som de inngår i dette webområdet, er de konvertert til XHTML og benytter ASP (mer om dette senere). XHTML tillater ikke å åpne websider i nye vinduer. Når du ser på filer av typen HTM, XML, DTD, CSS, og XSL, vil menyen i venstre kant forsvinne, og du må klikke tilbake knappen i nettleseren.

DHTML - Stilark

Vi kan bruke stiler og stilark til å endre på utseende og formatet til HTML elementer (det som befinner seg mellom kodepar). Her er et eksempel hvor vi endrer stil egenskapene for ett enkelt element: <span style="font-family:Arial Black;"></span>

Dersom vi ønsker å gi likt format til alle forekomster i et dokument av en bestemt type elementer f.eks. grønn farge for overskrifter på nivå 4:

<H4></H4>

kan vi gjøre det ved  sette inn en "Style" kode i "Head" delen:

<head>

  <style type="text/css">
    h4 {color: red}
 </style>

</head>

Dette kalles for et internt stilark. Dersom vi nå ønsker å endre fargen på alle forekomster av overskrifter på nivå 4 i dokumentet, til f.eks. rød, trenger vi kun å gjøre det på ett sted. Se på stilark som en mal som styrer hjemmesidenes layout og design. Elementer arver stilen til sine foreldre elementer som omgir dem (f.eks. arver P fra BODY og TD fra TR, men vi kan overstyre på det lavere nivået). Cascading Style Sheets (CSS) vil si at vi kan bruke flere stilark på en hjemmeside. De anvendes i denne rekkefølgen:

  • nettleserens innstillinger
  • eksterne stilark
  • interne stilark (innenfor <head> koden)
  • stil til ett enkelt element

Lær mer