Websider

Ulike teknologier for websider. Sidene er fra 2001 og ble revidert i 2007 og 2010.

Disse websidene var opprinnelig frittstående HTML sider. Nå som de inngår i dette webområdet, er de konvertert til XHTML og benytter ASP (mer om dette senere). XHTML tillater ikke å åpne websider i nye vinduer. Når du ser på filer av typen HTM, XML, DTD, CSS, og XSL, vil menyen i venstre kant forsvinne, og du må klikke tilbake knappen i nettleseren.

HTML

Dette er en gyldig webside som var laget i HTML (HyperText Markup Language). Nå er den som sagt kovertert til XHTML. Det heter "HyperText" fordi den kan innholde lenker til andre tekster. Og det heter "Markup" fordi det markerer med koder ( "tags", som f.eks. <B> og </B>) hvordan teksten skal formatteres (her Bold eller fet). HTML danner grunnlaget for World Wide Web (WWW). Nettlesere viser websider ved å tolke HTML koden som er skutt inn i selve teksten (f.eks. ved bruk av Notepad eller mer avanserte verktøy for redigering av hjemmesider, såkalte HTML editorer: Macromedia Dreamweaver, Microsoft Frontpage (som i ettertid har blitt erstattet av Microsoft Expression Web og Sharepoint Designer), m.fl.

Nettleserne prøver å rette opp feil i hjemmesidene. Derfor har verdens enkleste webside ikke en eneste kode! Her er en gyldig variant av websiden

Se på koden til hjemmesidene ved å høyre klikke og velge "Vis kilde" i Internet Explorer eller "View Page Source" i Mozilla Firefox.

Lær mer