Maskinvare

Denne siden er en del av et PC Selvbyggerkurs fra 1998. Vi solgte komponenter, var kursintruktører og garanterte en ferdigmontert PC i fullgod stand. Men bruker du denne informasjonen på egen hånd i dag, så er det på eget ansvar.

Harddisken

PCgrad Harddisken er et varig lagrings medium som beholder beholder informasjonen etter at vi har slått av strømmen. På harddisken oppbevarer vi operativsystem, programmer og data. En vanlig installasjon av Windows 95 og Office 97 krever 225 MB, og en god regel er å kjøpe en så stor og rask harddisk som vi har råd til (ikke mindre enn 2GB)

Harddisken består av flere magnetiske disker som går fort rundt inne i en boks. Over og under hver disk finnes lese- og skrivehoder som forflytter seg samtidig mellom hver sylinder. En ny harddisk er lavnivå formatert med sylinder, spor og sektor informasjon fra produsenten. En sylinder er spor på diskene som ligger rett over og under hverandre, et spor (track) er en ring på en side, og en sektor er en del av et spor.

Aksesstid er en kombinasjon av søketid (hvor lang tid det tar å flytte lese-/skrivehodene over riktig sylinder), hvor lang tid det tar å veksle til lese-/skrivehodet over riktig spor, og hvor lenge det må vente på riktig sektor. Jo mindre disk (3½" i stedet for 5¼"), desto kortere avstand fra ytterste til innerste spor og snarere søketid. Jo fortere disken spinner (5400 rpm i stedet for 3600 rpm), desto kortere tid for å finne riktig sektor og raskere aksesstid. Store omdreiningshastigheter har imidlertid ulemper som støy og varmeutvikling.

Harddiskens cache RAM tjener som et buffer for å bedre ytelsen. Harddisker kommer med to forskjellige grensesnitt: EIDE eller SCSI. EIDE-kontrolleren er innebygd på hovedkortet og EIDE-disker er billigere enn SCSI-disker, men vi kan maksimalt koble til 4 EIDE-enheter (CD-spilleren er vanligvis EIDE). EIDE kommer i ulike utgaver som PIO 3, PIO 4 og Ultra DMA som er raskest. DMA (Direct Memory Access) vil si at data blir overført direkte fra harddisken til hovedminne RAM) uten å belaste prosessoren. SCSI-diskene krever eget SCSI-kontrollerkort, men vi kan koble til 7 eller 15 enheter (Scannere, CD-brennere og Tapestreamere er vanligvis SCSI).

De største og raskeste diskene leveres kun med SCSI fordi de er beregnet på servere som ikke har EIDE-grensesnitt. SCSI-bussen muliggjør dessuten høyere overføringshastigheter enn EIDE-bussen, men begge er raskere enn hva de fleste disker er fysisk i stand til å overføre. Derfor kommer fordelene med det raskere grensesnittet først fram når flere disker aksesseres samtidig. Harddisk